ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 2 (Βάλσαμο,Μηλιά,Παουλόβνια)
ΕΡΩΤΗΣΗ
Θέλω να ασχοληθώ με την καλλιέργεια του βάλσαμου. Πότε μπορώ να σπείρω τους σπόρους του βάλσαμου και τι πρέπει να προσέξω ώστε να έχω μία επιτυχημένη καλλιέργεια;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η σπορά στο σπορείο γίνεται στις αρχές του φθινοπώρου ή στα τέλη του χειμώνα Φεβρουάριο- Μάρτιο σε υπόστρωμα απολυμασμένο με ατμό ή με ηλιοαπολύμανση που πρέπει να διατηρείται διαρκώς υγρό.
Η περίοδος που απαιτείται για να φυτρώσουν οι σπόροι είναι τουλάχιστον 4 εβδομάδες. Το ποσοστό των σπόρων που φυτρώνει στο σπορείο είναι χαμηλό φθάνει το 5-10%. Απαιτείται μία ποσότητα σπόρων ενός γραμμαρίου ανά τετραγωνικό μέτρο σπορείου ώστε να φυτρώσουν 500-800 σπόροι ανά τετραγωνικό μέτρο. Ένα γραμμάριο σπόρων περιέχει 7000-10000 σπόρους. Υπολογίζεται ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν 8 γραμμάρια σπόρων σε μία επιφάνεια 8 m2, σπορείου ώστε να έχουμε 5000 φυτάρια / στρέμμα.
Η σπορά πρέπει να γίνεται επιφανειακά σε γραμμές πατώντας ελαφρά τους σπόρους ώστε να έρθουν σε καλή επαφή με το χώμα. Στη συνέχεια γίνεται άρδευση με λεπτά σταγονίδια. Το έδαφος πρέπει να διατηρείται συνεχώς υγρό. Οι σπόροι απαιτούν 4 εβδομάδες για να φυτρώσουν. Η περίοδος μεταξύ σποράς και μεταφύτευσης στο χωράφι είναι 12- 13 εβδομάδες.
Τα φυτά του βάλσαμου είναι έτοιμα να μεταφυτευτούν στον αγρό όταν έχουν μέγεθος 10cm τουλάχιστον. Η εργασία αυτή μπορεί να γίνει με μία κλασική φυτευτική μηχανή που έχει τροχούς.
Η φύτευση γίνεται τους μήνες Απρίλιο- Μάιο. Απαιτείται οι αποστάσεις μεταξύ των φυτών επάνω στις γραμμές φυτεύσεως να είναι 30-45 cm και 70-75cm μεταξύ των γραμμών. Με τον τρόπο αυτό φυτεύονται περίπου 5000 φυτά ανά στρέμμα.
Τα φυτά του βάλσαμου είναι έτοιμα να μεταφυτευτούν στον αγρό όταν έχουν μέγεθος 10cm τουλάχιστον και μπορεί να γίνει με μία κλασική φυτευτική μηχανή.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Με ενδιαφέρει η καλλιέργεια της παουλόβνιας στον Νομό Πέλλας. Ποιες είναι οι εδαφοκλιματικές απαιτήσεις της καλλιέργειας; Μπορώ να φυτέψω την περίοδο αυτή φυτά παουλόβνιας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η παουλόβνια μπορεί να αναπτυχθεί στη ζώνη που περιλαμβάνεται μεταξύ του 40 βόρειου και 40 νότιου γεωγραφικού πλάτους και σε υψόμετρο από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι 2000 μέτρα. Όσον αφορά τις θερμοκρασίες, μπορεί να καλλιεργηθεί σε περιοχές με θερμοκρασίες -20ο C και 40ο C, ενώ οι άριστες συνθήκες είναι μεταξύ 24ο C και 29ο C.
Σε περιοχές που έχουν μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασιών είναι σκόπιμο να καλύπτονται τα νεαρά δενδρύλλια με ξηρά χόρτα κατά την διάρκεια του χειμώνα ώστε να προστατευτούν οι φλοιοί των βλαστών από τον παγετό, ενώ κατά την διάρκεια του καλοκαιριού πρέπει να καλύπτονται με ασβεστόνερο οι βλαστοί ώστε να προστατευτούν από τον ήλιο.
Επειδή τα νεαρά φυτά αναπτύσσουν μεγάλο ύψος, ενώ δεν έχουν μεγάλης έκτασης ριζικό σύστημα στα πρώτα στάδια, είναι ευαίσθητα από τους δυνατούς ανέμους επειδή ακόμη δεν στηρίζονται πολύ καλά στο έδαφος. Ο δυνατός άνεμος μπορεί να τα σπάσει ή να τα λυγίσει.
Η παουλόβνια, γενικά, παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στις αντιξοότητες του εδάφους, αλλά έχει ευαισθησία στα εδάφη που δεν έχουν καλή στράγγιση. Τα τυρφώδη εδάφη ή τα αμμώδη εδάφη είναι τα καλύτερα σε αντίθεση με τα πολύ αργιλώδη που δεν είναι τόσο καλά.
Ένα έδαφος γόνιμο, καλά στραγγιζόμενο, με ένα ρΗ μεταξύ 5-8 είναι το ιδανικό έδαφος.
Οι παουλόβνιες αναπτύσσονται καλά ακόμη και σε πολύ αλατούχα εδάφη όπως και σε φτωχά εδάφη και όπου τα ιόντα ασβεστίου και μαγνησίου είναι σε υψηλή συγκέντρωση.
Λόγω των μεγάλων της δυνατοτήτων, η παουλόβνια χρησιμοποιείται με επιτυχία στην βελτίωση του περιβάλλοντος των ορυχείων.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Έχω ένα κτήμα με μηλιές. Έχω παρατηρήσει ξηράνσεις σε ορισμένα βλαστάρια στα οποία όταν τα έκοψα είδα ότι υπήρχε μία στοά και μία κάμπια μέσα με ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Τι είναι και πως μπορώ να το αντιμετωπίσω;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όπως περιγράφετε την κάμπια του εντόμου, πρόκειται για ένα ξυλοφάγο έντομο την Zeuzera pyrina. που προσβάλει ένα μεγάλο αριθμό οπωροφόρων δέντρων (μηλιές, αχλαδιές, ελιές, δαμασκηνιές, εσπεριδοειδή, κλπ). Στην Ελλάδα είναι ένα συνηθισμένο έντομο που προκαλεί ζημιές που μπορεί να είναι πολύ σημαντικές σε νεαρά δενδρύλλια ηλικίας μέχρι 3 ετών. Τα συμπτώματα της προσβολής είναι οι οπές που κάνουν οι προνύμφες στους κορμούς ή τους βλαστούς των δέντρων. Το έντομο εναποθέτει τα αβγά του σε ρωγμές του κορμού. Μετά 20 ημέρες παρουσιάζονται οι κάμπιες και προσβάλουν τους βλαστούς ανοίγοντας οπές στο εσωτερικό τους. Ο κύκλος ζωής του τέλειου εντόμου είναι σύντομος διαρκεί 8-10 ημέρες και τότε είναι η κατάλληλη εποχή για την αντιμετώπιση των τέλειων εντόμων.
Η αντιμετώπιση του εντόνου γίνεται προληπτικά με κόψιμο και κάψιμο των αποξηραμένων βλαστών, και ψεκασμό (που επαναλαμβάνεται) στα τέλη Μαΐου με ένα εντομοκτόνο όπως το Chlorpyrifos ή το Cyfluthin και ασβέστωμα των κορμών. Για να είναι αποτελεσματικός ο ψεκασμός με τα ανωτέρω σκευάσματα καλό είναι να τοποθετηθούν φερομονικές παγίδες ώστε η επέμβαση να γίνει όταν ο πληθυσμός των τέλειων εντόμων είναι σημαντικός.
Βιολογική καταπολέμηση. Χρησιμοποίηση κολλητικών παγίδων με φερομόνη για μαζική παγίδευση αρσενικών εντόμων.
Εισαγωγή στις οπές ενός σύρματος για μηχανική καταπολέμηση των προνυμφών.
Εισαγωγή στις στοές βαμβακερών φυτιλιών εμποτισμένων με υδατικό αιώρημα του εντομοπαθογόνου
Επίσης χρησιμοποιείται το υμενόπτερο Elachertus pallidus και το ichneumon abeillei.που είναι φυσικοί εχθροί του εντόμου αυτού.